Site logo

Πώς επηρεάζει η μηχανή εσπρέσο τη ροή εργασίας του barista;

m200_profile_redline_2_gruppi_frontale_2_lancia_vapore_touch_trasp_espressomania.gr_2

Ως κεντρικό στοιχείο του καφέ, η μηχανή εσπρέσο έχει αποδεδειγμένο αντίκτυπο στη ροή εργασίας των barista και ως εκ τούτου, στην αποτελεσματικότητα του καφέ.

Με τα χρόνια, ωστόσο, οι μηχανές εσπρέσο έχουν εξελιχθεί για να καταπολεμήσουν αυτά τα ζητήματα μέσω νέας τεχνολογίας και πιο έξυπνου σχεδιασμού.

Για να μάθω περισσότερα σχετικά με το πώς ο σχεδιασμός της μηχανής εσπρέσο επηρεάζει τη ροή εργασίας των barista, μίλησα με τον ειδικό μηχανών εσπρέσο Filippo Mazzoni από την Gruppo Cimbali και τον Valerio Cometti από το V12 Design . Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είπαν.

Online Shop  LA CIMBALI M200 2GROUP PROFILE ESPRESSOMANIA.GR

https://espressomania.gr/index.php?route=product/product&product_id=4611&search=m200

 

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ: ΜΗΧΑΝΗ ΕΣΠΡΕΣΟ & ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Valerio Cometti είναι ο Σχεδιαστής και Δημιουργικός Διευθυντής του V12 Design, μιας εταιρείας σχεδιασμού με έδρα το Μιλάνο που έχει εργαστεί σε μηχανές εσπρέσο για την Gruppo Cimbali .

«Από την άποψή μας, ως σχεδιαστές, η μηχανή εσπρέσο γίνεται όλο και περισσότερο βασικό μέρος της εμπειρίας του καφέ», εξηγεί.

Πρώτα και κύρια, η αποτελεσματικότητα μιας καφετέριας – όσον αφορά τα ποτά ανά ώρα – συνδέεται άμεσα με το πόσο καλά αποδίδει η μηχανή εσπρέσο της. Οι παλαιότερες μηχανές εσπρέσο τείνουν να είναι λιγότερο αποδοτικές όσον αφορά την ταχύτητα εξυπηρέτησης, καθώς και την αύξηση της σπατάλης.

«Θέλετε να αναζητήσετε μια μηχανή εσπρέσο με αιχμηρή λειτουργικότητα και εργονομία», προσθέτει ο Valerio. “Τελικά, αυτό βελτιώνει την εμπειρία του καφέ για όλους.”

Πέρα από αυτό, η θέση της μηχανής εσπρέσο έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική ροή εργασίας ενός καφέ.

Εάν βρίσκεται σε μια καθαρή, εύκολη στην πρόσβαση περιοχή, μπορεί να βελτιώσει τη ροή εργασίας και την αποτελεσματικότητα. Αντίθετα, εάν βρίσκεται σε έναν ακατάστατο χώρο, φυσικά θα περιορίσει την πρόσβαση στο υπόλοιπο καφέ μπαρ.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι η τοποθέτηση της μηχανής espresso σας σε σχέση με τον άλλο εξοπλισμό σας. Πού είναι ο μύλος; Που θα πατήσεις; Γάλα στον ατμό;

Η τοποθεσία μπορεί να μην φαίνεται σαν κύριο σημείο ανησυχίας, αλλά διαχειρίζοντάς την, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομαλή ροή μέσω κάθε σταθμού για να βεβαιωθείτε ότι οι baristas δεν συγκρούονται μεταξύ τους και ότι κάθε ρόφημα ταξιδεύει με απλοποιημένο τρόπο.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ;

Εκτός από την τοποθεσία και την ηλικία, ωστόσο, ο σχεδιασμός έχει επίσης αντίκτυπο στη ροή εργασίας των barista στο καφέ.

«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τόσο την ομορφιά όσο και τη λειτουργικότητα», λέει ο Valerio. «Ο εξαιρετικός σχεδιασμός επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητα, τη συντήρηση, την επικοινωνία με τον πελάτη κ.λπ.».

Μέγεθος μηχανής εσπρέσο

Κατά γενικό κανόνα, μια πιο συμπαγής μηχανή εσπρέσο είναι λιγότερο πιθανό να παρεμποδίσει και να εμποδίσει τη ροή εργασίας.

Κατά τη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα, η κύρια εστίαση των κατασκευαστών μηχανών εσπρέσο ήταν να κάνουν τον εξοπλισμό πιο συμπαγή. Αυτό γίνεται όλο και πιο δυνατό καθώς οι λέβητες και οι αντλίες έχουν μειωθεί σε μέγεθος.

Ο Filippo Mazzoni είναι ο Διευθυντής Εξοπλισμού Καφέ στην Gruppo Cimbali . Μου λέει για το τελευταίο μηχάνημα της Cimbali, το M200 , και πώς ανταποκρίνεται σε αυτήν την υπάρχουσα τάση.

«Το M200 είναι ένα μηχάνημα που σχεδιάστηκε σκόπιμα για να είναι χαμηλό σε ύψος και συμπαγές», μου λέει. “Αυτό είναι σύμφωνο με τις πρόσφατες τάσεις τοποθέτησης του μηχανήματος στον μπροστινό πάγκο με θέα τον πελάτη, επιτρέποντας την εύκολη αλληλεπίδραση με το κοινό.”

Οι μηχανές εσπρέσο με χαμηλό ύψος και συμπαγή σχεδιασμό μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους baristas να επικοινωνούν με τους πελάτες πιο εύκολα, αφαιρώντας τυχόν φυσικά εμπόδια.

Αριθμός επικεφαλής ομάδων

Υπάρχει μια απλή σχέση μεταξύ του αριθμού των επικεφαλής ομάδων και της παραγωγικότητας: όσο περισσότερες ομάδες σε ένα μηχάνημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα που έχετε για να φτιάξετε ροφήματα εσπρέσο καφέ..

Πολλά μικρότερα καταστήματα λειτουργούν μια χαρά με μια μηχανή εσπρέσο δύο ομάδων. Αλλά αν περιμένετε να φτιάχνετε περισσότερα από 100  εσπρέσο την ώρα σε περιόδους έντονης δραστηριότητας, θα πρέπει να σκεφτείτε μια μηχανή με περισσότερες ομάδες.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την ισορροπία συνέπειας έναντι παραγωγικότητας, εάν θέλετε να αναβαθμίσετε.

Ο Filippo εξηγεί ότι ορισμένα μηχανήματα, όπως το M200, προσφέρουν πολλά μοντέλα που απευθύνονται σε καφετέριες διαφόρων μεγεθών.

«Η σειρά M200 περιλαμβάνει τρεις επιλογές πολλαπλών λεβήτων (GT1, GT2 και Profile), όλες διαθέσιμες σε δύο, τρεις ή τέσσερις ομάδες.

Ρύθμιση λέβητα

Η χωρητικότητα και η απόδοση του λέβητα της μηχανής εσπρέσο έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον όγκο και την ταχύτητα σερβιρίσματος μιας καφετέριας.

Οι μηχανές ενός λέβητα χρησιμοποιούν μόνο έναν λέβητα για τήν παρασκευή αφρόγαλου  απο το ακροφύσιο του ατμού  και τήν θέρμανση του νερού για τον εσπρέσο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ταυτόχρονη λήψη σφηνών και ατμού γάλακτος. Λόγω της μείωσης της απόδοσης που προκύπτει, αυτή η ρύθμιση συχνά δεν λειτουργεί καλά για καφετέριες μεγάλου όγκου.

Από την άλλη πλευρά, οι μηχανές πολλαπλών λεβήτων(Multi Boiler) διαθέτουν έναν αποκλειστικό λέβητα για τον ατμό  με έναν άλλο (ή πολλούς άλλους) για τη θέρμανση του νερού παρασκευής.

Τελικά, οι ανεξάρτητοι λέβητες αυξάνουν τη συνοχή και την απόδοση, καθώς και βοηθούν τους baristas να διαχειρίζονται μεμονωμένες θερμοκρασίες για να ασκούν περισσότερο έλεγχο πίσω από τη μπάρα.

Το παν είναι να βρείτε την τέλεια ισορροπία μεταξύ της χωρητικότητας του λέβητα και της απόδοσης του θερμαντικού στοιχείου για τη βελτίωση της συνέπειας και της απόδοσης.

Απόσταση μεταξύ ακροφύσιου ατμού και κεφαλής ομάδας GroupHead

Η απόσταση μεταξύ των κεφαλών ομάδων και των ακροφύσιων ατμού είναι μια μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια που είτε θα βοηθήσει είτε θα εμποδίσει τη ροή εργασίας σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα καφέ μπαρ θα έχει έναν barista να εξάγει εσπρέσο ενώ ένας άλλος βράζει γάλα στον ατμό. Όταν πολλοί baristas εργάζονται στην ίδια μηχανή εσπρέσο, μπορεί να γεμίσει κόσμο αν δεν έχουν αρκετό χώρο για να δουλέψουν.

Όταν ήρθε να σχεδιάσει το M200 , ο Valerio λέει ότι η πρώτη προτεραιότητα ήταν να βεβαιωθείτε ότι «ο χώρος εργασίας του barista είναι ακατάστατος, εργονομικά βελτιστοποιημένος και ικανοποιητικός».

Εάν οι ομάδες και τα ακροφύσια δεν είναι σωστά τοποθετημένα, μπορείτε να περιορίσετε λειτουργικά τον αριθμό των baristas που μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τις πρωινές βιασύνες, για παράδειγμα.

Ο Filippo μου λέει ότι το M200 έχει σχεδιαστεί με «κεντρικές ομάδες που αφήνουν μεγάλους χώρους εργασίας στις πλευρές αφιερωμένες στα ακροφύσια του ατμού».

«Οι ομάδες παράδοσης είναι τοποθετημένες σε ιδανική απόσταση», εξηγεί. “Αυτό παρέχει στους baristas όλη την άνεση και την ευελιξία που χρειάζονται για την εξυπηρέτησή τους.”

Τεχνολογία εξαγωγής

Οι σημερινές μηχανές εσπρέσο είναι εξοπλισμένες με περισσότερη τεχνολογία από ποτέ. Όλο και περισσότερο, βλέπουμε μια αύξηση στα δεδομένα παρασκευής σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση της απόδοσης και της εξαγωγής εν κινήσει, καθώς και για να βοηθήσουμε τους baristas να είναι πιο ακριβείς εξαλείφοντας τα περιθώρια λάθους.

Για παράδειγμα, ορισμένες μηχανές χρησιμοποιούν τεχνολογία ελέγχου πίεσης για τη διαχείριση του ρυθμού ροής, η οποία στη συνέχεια επηρεάζει το αισθητήριο προφίλ του εσπρέσο.

«Το σύστημα ελέγχου πίεσης μας είναι εντυπωσιακό ως προς την αξιοπιστία και την επαναληψιμότητα του», λέει. «Μόλις βρείτε τις σωστές ρυθμίσεις που εξάγουν τον καφέ όπως σας αρέσει, η μηχανή μπορεί να αναπαράγει άπειρα την ίδια συνταγή με άψογα αποτελέσματα κάθε φορά».

Επιπλέον, ορισμένα νέα μηχανήματα περιλαμβάνουν επίσης συστήματα μύλο-δοσομετρητή, όπως το Perfect Grinding System του M200.

Αυτή η τεχνολογία προσαρμόζει αυτόματα τη δόση και το μέγεθος άλεσης για κάθε εσπρέσο καφέ χρησιμοποιώντας wifi και μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και δύο μύλους ταυτόχρονα. Αυτό αφαιρεί την ανάγκη για τον barista να ρυθμίσει χειροκίνητα το μέγεθος λείανσης  του μύλου καφε εσπρέσο για κάθε εξαγωγή καφέ εσπρέσο.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΣΠΡΕΣΟ

Ενώ αυτοί οι συγκεκριμένοι τομείς σχεδιασμού έχουν αναμφισβήτητα μια τεχνική εστίαση τα τελευταία χρόνια για τους κατασκευαστές, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι «γενικοί τομείς» που ενσωματώνουν την εξέλιξη της τεχνολογίας espresso.

Εργονομία

Η εργονομία είναι ένας κλάδος που συνδυάζει μια ποικιλία θεμάτων – ανατομία, φυσιολογία, ψυχολογία και μηχανική – για τη μελέτη των ανθρώπινων δυνατοτήτων και περιορισμών. Στη συνέχεια, τα ευρήματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χώρων εργασίας και συστημάτων που ταιριάζουν καλύτερα στα άτομα που τα χρησιμοποιούν.

Όσον αφορά την εργονομία των μηχανών espresso, το μόνο που χρειάζεται είναι η βελτιστοποίηση αυτού που η Valerio αποκαλεί διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI).

«Φτάνουμε στην τελειότητα για αυτό όταν δεν το προσέχεις καν», εξηγεί. «Η τεχνολογία επιτρέπει στον barista να κινείται με γρήγορο τρόπο με μια φυσική ροή εργασίας.

«Ως εταιρεία σχεδιασμού, συνδυάζουμε τη δουλειά μας με διάφορες έννοιες που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς», λέει. «Οι τομείς της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρέασαν ιδιαίτερα τις σχεδιαστικές μας επιλογές όταν σκεφτήκαμε την εργονομία και τη γεωμετρία του χώρου εργασίας για το M200 .»

Οι εργονομικές μηχανές εσπρέσο, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές, επικεντρώνονται στη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης του barista.

Με την αύξηση των στοιχείων της ψηφιακής μηχανής εσπρέσο, ο Filippo με διαβεβαιώνει ότι η εργονομία δεν έχει ξεχαστεί ούτε για τη νέα τεχνολογία.

«Τα ανεξάρτητα πάνελ οθόνης για κάθε ομάδα έχουν γωνία προς τον barista για να διευκολύνουν την ανάγνωση και τη ρύθμιση με αυθόρμητες χειρονομίες».

Ένταξη & τεχνολογία

Οι μηχανές εσπρέσο βιώνουν περισσότερη τεχνολογική καινοτομία από ποτέ με την ενσωμάτωση wifi, Bluetooth, Internet of Things (IoT) και οθονών αφής.

Η συνδεσιμότητα έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα, δίνοντας στους χρήστες πλήρη έλεγχο του μηχανήματος μέσω ψηφιακών οθονών ή μιας εφαρμογής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μηχανή εσπρέσο μπορεί να ελεγχθεί ακόμη και από απόσταση.

Όσο περισσότερα σημεία δεδομένων λαμβάνετε από την μηχανή εσπρέσο, τόσο καλύτερος έλεγχος θα έχετε σε όλη τη διαδικασία παρασκευής εσπρέσο. Ο Filippo εξηγεί πώς η νέα τεχνολογία εξαγωγής έχει ενδυναμώσει τους baristas με αυτόν τον έλεγχο.

«Με το GT1, υπάρχει τεχνολογία προ-έγχυλισης(Pre Infusion) που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει χωριστά την ποσότητα νερού και τον χρόνο πριν την έγχυλιση του εσπρέσο καφέ», λέει. «Αυτό παρέχει πλήρη έλεγχο αυτού του κρίσιμου μέρους της διαδικασίας παρασκευής και εγγυάται ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε κάθε φλιτζάνι.

«Η έκδοση GT2 είναι ικανή να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές θερμοκρασίες σε κάθε μεμονωμένη ομάδα, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν όπως επιθυμείτε.

«Η ίδια ομάδα μπορεί επομένως να παρασκευάσει εσπρέσο στην τέλεια θερμοκρασία, καθώς και άλλες συνταγές που μπορεί να απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία εκχύλισης».

Βλέπουμε επίσης άλλα ολοκληρωμένα συστήματα που βοηθούν στην αυτοματοποίηση τμημάτων της διαδικασίας παρασκευής εσπρέσο που είναι συνήθως επιρρεπή σε σπατάλη και λάθη. Εν τω μεταξύ, η μηχανή σας σάς βοηθά να φτιάξετε τον καφέ καλύτερης ποιότητας με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.

Όσο περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους χρήστες, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να εντοπιστούν και οι ανάγκες συντήρησης. Τελικά, αυτό διευκολύνει την παρακολούθηση της προληπτικής φροντίδας για το μηχάνημά σας.

Χρήση ενέργειας

Εκτός από την ενσωμάτωση νεότερης τεχνολογίας, οι κατασκευαστές μηχανών εσπρέσο έχουν επίσης αρχίσει να επικεντρώνονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μηχανών τους.

Ο Valerio μου λέει ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούμε να δούμε τον αντίκτυπο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο σχεδιασμό της μηχανής εσπρέσο. «Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον είναι να το κάνεις μακράς διαρκείας», λέει. «Η La Cimbali κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, κατασκευάζοντας αξιόπιστα, στιβαρά και μακράς διαρκείας προϊόντα».

Έχουμε δει πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά να χρησιμοποιούνται και στην κατασκευή μηχανών espresso. Έχει γίνει περισσότερη χρήση μετάλλου αντί πλαστικού και περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά.

Οι σύγχρονες μηχανές εσπρέσο ενσωματώνουν επίσης όλο και περισσότερο τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν μικρότερους χρόνους αναθέρμανσης .

«Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, οι χρόνοι θέρμανσης έχουν μειωθεί για το M200 », εξηγεί ο Filippo. «Με την εισαγωγή ενός ανεξάρτητου λέβητα, μειώσαμε επίσης τη χρήση ενέργειας για την αρχική φάση θέρμανσης που προετοιμάζει το μηχάνημα για χρήση.

«Το νέο M200 παρέχει λειτουργία Εξοικονόμησης Ενέργειας που μπορεί να μειώσει την απόδοση της μηχανής (για παράδειγμα, απενεργοποιώντας μία ή περισσότερες κεφαλές ομάδας καφέ) σε περιόδους χαμηλής παραγωγικότητας».

Χαρακτηριστικά όπως αυτά κάνουν τη χρήση της μηχανής εσπρέσο πολύ πιο αποτελεσματική μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Η μηχανή εσπρέσο είναι βασικό συστατικό οποιουδήποτε καφενείου και μπορεί είτε να βλάψει είτε να εμποδίσει την απόδοση οποιασδήποτε συγκεκριμένης τοποθεσίας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, από την τοποθεσία και το μέγεθος μέχρι την απόσταση και τη ρύθμιση του λέβητα, οι οποίοι είναι όλοι σημαντικοί.

Τελικά, καθώς οι μηχανές εσπρέσο συνεχίζουν να γίνονται πιο εργονομικά σχεδιασμένες και να αξιοποιούν τη νεότερη τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση στη ροή εργασίας και την αποτελεσματικότητα των barista.