Site logo

Κατηγορία: Άρθρα

Ιούλ 14
10 Βηματα για τον τελειο καφε.

Η ανώτερη ποιότητα του καφέ στο φλιτζάνι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες καθόλη τη διαδρομή του καφέ από τον κόκκο ως το φλιτζάνι. Παρακάτω αναλύεται η σημασία του κάθε παράγοντα ξεχωριστά προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα του καφέ σε όλα τα στάδια.Ο καφές είναι ένα σχεδόν μυθικό προϊόν, αφού το συναντάμε ακόμη και στα πιο απίθανα […]

Ιούλ 09
Τεχνολογίες βελτίωσης νερού για καφέ

Από την μια, γνωρίζουμε όλοι τι αποτέλεσμα έχουν τα μεταλλικά άλατα στις συσκευές μας και τα αναπάντεχα κόστη, με τα οποία μας επιβαρύνει. Τις βλάβες, τα βουλώματα, το αυξημένο ηλεκτρικό κόστος. Θα έλεγε κανείς ότι όλες οι τεχνολογίες βελτίωσης νερού στον καφέ, που θα αφαιρέσουν το ασβέστιο και το μαγνήσιο λύνουν απλά το πρόβλημα. Αλλά […]

Ιούλ 09
Χημεία νερού στον καφέ μας

Η χημεία νερού στον καφέ είναι ένα ακόμα από τα μυστικά του τέλειου εσπρέσο.  Η σκληρότητα, η αλκαλικότητα, το pH, τα ολικά διαλυμένα στερεά (TDS), τα επίπεδα νατρίου η οσμή, το χρώμα και το χλώριο είναι σημαντικές παράμετροι της ποιότητας του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή ροφημάτων και συμμετέχουν ενεργά  στην διαδικασία εκχύλισης, […]

Ιούλ 09
Πως επιδρά το pH του νερού στον καφέ μας

Ένα ακόμα από τα μυστικά του τέλειου εσπρέσο, είναι το pH του νερού στον καφέ. Προσωπικά το θεωρώ ως την σημαντικότερη παράμετρο στην χημεία του νερού. Είναι γνωστό ότι στην φύση, τα όξινα διαλύματα αντιδρούν με τα αλκάλια και τα ουδετεροποιούν. Ειδικότερα στον καφέ είναι ζητούμενο η διατήρηση του κοντά στο 7. Για το λόγο […]

Ιούλ 09
Ποιοτικό νερό για παρασκευή καφέ

Αυτή και μόνο η απλή διαπίστωση αρκεί, για να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ποιοτικό νερό για παρασκευή καφέ. Ένα φλιτζάνι καφέ αποτελείται περίπου από 2% έλαια και 98% νερό. Το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι εντελώς ακατάλληλο για παρασκευή ροφημάτων, για διαφόρους λόγους που θα δούμε αναλυτικά σε μια σειρά άρθρων. Θα μάθουμε […]

Ιούλ 09
Τα μυστικά του καφέ που πρέπει να γνωρίζετε

Τα μυστικά του καφέ χμ… Από που να αρχίσω και που να καταλήξω; Το σίγουρο είναι ότι τα μυστικά του καφέ κρύβονται στις πρώτες ύλες του και τον τρόπος παρασκευής. Ας αρχίσουμε ανάποδα. Ο τρόπος παρασκευής του καφέ είναι ένας. Εκχυλίζουμε ουσίες από τους σπόρους του καφέ στο φλιτζάνι μας. Ξεκινώντας από εδώ, βλέπουμε να […]

Ιούλ 09
Χημεία νερού στην εκχύλιση καφέ

Αναφερθήκαμε σε αρκετά άρθρα για την χημεία νερού στην εκχύλιση καφέ. Έκτοτε πέρασε ένας χρόνος από το τελευταίο άρθρο της σειράς τα «μυστικά του καφέ» και η ανταπόκριση σας μας άφησε έκπληκτους! Πήραμε λοιπόν την απόφαση να συνεχίσουμε την αρθρογραφία πάνω σε αυτό το θέμα για να παντρέψουμε την θεωρία με την πρακτική χημεία νερού […]