Τρεις νέες μελέτες δείχνουν εξαιρετικά νέα για την υγεία της καρδιάς για όσους πίνουν καφέ

Κοινοποίηση

Τρεις σχετικές μελέτες που μαζί περιλαμβάνουν αυτό που οι συγγραφείς πιστεύουν ότι είναι η μεγαλύτερη ανάλυση του ρόλου του καφέ στις καρδιακές παθήσεις και τη θνησιμότητα δείχνουν εξαιρετικά νέα για τους τακτικούς πότες καφέ.

Οι μελέτες, που παρουσιάστηκαν τρεις διαδοχικές ημέρες τον περασμένο μήνα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και επικίνδυνων καρδιακών ρυθμών, καθώς και με τη συνολική μακροζωία.

Μία από τις μελέτες διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με βελτιωμένα αποτελέσματα για άτομα με υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η κατανάλωση του θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιακά προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Peter M. Kistler του Alfred Hospital and Baker Heart Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, σε ανακοίνωση από το ACC. «Από εδώ μπορεί να προέρχονται οι γενικές ιατρικές συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε καφέ. Αλλά τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μάλλον να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις».

Σχετική ανάγνωση

Ο Kistler ήταν ένας από τους 12 συγγραφείς που αναγνωρίστηκαν σε καθεμία από τις τρεις μελέτες, με όλους τους συνεισφέροντες να προέρχονται από το Νοσοκομείο Alfred ή το σχετικό ινστιτούτο ιατρικής έρευνας The Baker Institute. Η χρηματοδότηση για τις μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα σε συμπληρωματικό τεύχος του περιοδικού ACC, δεν αποκαλύφθηκε.

Τρεις Μελέτες

Όλες οι τρεις μελέτες συγκέντρωσαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου , μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων με πληροφορίες από περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες που έχουν λάβει παρακολούθηση για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η UK Biobank έχει προσφέρει τα θεμέλια για μια πληθώρα ερευνών σχετικά με τον καφέ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων ευρείας κλίμακας μελετών για την υγεία της καρδιάς , καθώς και σημαντικών μελετών που συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με την υγεία του ήπατος και τη μειωμένη άνοια .

Μελέτη 1

Στην οποία συμμετείχαν 382.535 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 57, η πρώτη μελέτη εξέτασε άτομα με καμία γνωστή καρδιακή νόσο. Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διαπιστώθηκε ότι είχαν 10-15% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ή να πεθάνουν σε σύγκριση με τους μη καφέδες. Λιγότερο όφελος παρατηρήθηκε για τους συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ή λιγότερο καφέ την ημέρα, αν και ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Μελέτη 2

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 34.279 άτομα που είχαν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου. Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης και δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων στον καρδιακό ρυθμό.

Μελέτη 3

Η τρίτη μελέτη διερεύνησε τις συσχετίσεις μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του τύπου καφέ, με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου που βρέθηκαν μεταξύ όλων των τύπων καφέ (στιγμιαίο, αλεσμένο, χωρίς καφεΐνη, χωρίς καφεΐνη). Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ο καφές με καφεΐνη παρείχε τα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα, «χωρίς καρδιαγγειακά οφέλη από την επιλογή του ντεκαφεϊνέ έναντι του καφέ με καφεΐνη».

Οι συγγραφείς σημείωσαν αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς των μελετών, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και ότι πρόσθετοι διατροφικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κρέμας ή της ζάχαρης ως συμπληρώματα καφέ, δεν ελέγχονταν.