Τι έπεται? Επιλογές ανάπτυξης σταδιοδρομίας για Baristas

Κοινοποίηση

Το να εργάζεσθε σαν  barista μπορεί να είναι συναρπαστικό και ικανοποιητικό. Μπορεί επίσης να είναι απαιτητικό και συχνά να έιναι χαμηλα η αμοιβή σας. Πολλοί baristas βλέπουν τη δουλειά ως βραχυπρόθεσμη σταδιοδρομία επειδή είναι δύσκολο να υποστηρίξεις έναν επιθυμητό τρόπο ζωής στους μισθούς και συχνά υπάρχει έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης. Λοιπόν, πού μπορείς να πας από το να είσαι barista;Τι επιλογες για εξελιξη από την θεση του Barista υπαρχουνε?

Διαβάστε παρακάτω για μερικές ιδέες ανάπτυξης και σταδιοδρομίας.

Προοδος στα coffeeshop

Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο πάθος, αφοσίωση και δεξιότητες(Skills barista)έβαλαν στη δουλειά κάθε ημερα για να προσφερουνε της τελειες υπηρεσιες Barista.Τα πόδια σας όλη την ημέρα τρεμουνε από την εμμονή στην ποιότητα και στην σωστη εξαγωγη του εσπρεσο καφε , παρέχοντας κορυφαία εξυπηρέτηση πελατών , για να μην αναφέρουμε την εξειδίκευση αυτής της rosetta στο Cappuccino !

Οι περισσότεροι baristas επιλέγουν τη δουλειά τους επειδή αγαπούν τον καφε, οπότε γιατί να  αφήσετε το επαγγεμα του Barista και να κατευθυνθείτε σε ένα γραφείο ή αλλού; Εάν σας αρέσει αυτό που κάνετε, αλλά θέλετε μια πιο επαγγελματική (και καλύτερα αποζημιωμένη) θέση, σκεφτείτε άλλες επιλογές σταδιοδρομίας στις καφετέριες.

Καθώς ο καφές προχωραει και εξειδικεύεται με τον speciality coffee και speciality coffeeshop, αυξάνεται ο αριθμός των διευθυντικών στελεχων και επικεφαλής barista στην αγορα της καφεστιασης. Αλλά ίσως χρειαστεί να μετακινηθείτε από το τρέχον καταστημα καφέ σας που εργαζεσθε τωρα  σε μια μεγαλύτερη αλυσίδα ή να μετακινηθείτε σε μια μεγάλη πόλη για να ανεβείτε επαγγελματικα και οικονομικα σε απολαβες.

Ο Tim Sturk είναι Διευθυντής Εκπαίδευσης Καφέ στο Cherry Coffee Training και με άδεια Q grader. Διδάσκει πολλά μαθήματα SCA. Λέει ότι «κάθε άτομο πρέπει να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτούς και αυτό θα έχει να κάνει πολύ με αυτό που είναι στη διάθεσή τους. Όποιος θέλει να εργαστεί ως barista στο Λονδίνο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει θέσεις εργασίας, αλλά ίσως αυτό δεν είναι το ίδιο σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Ένας εξειδικευμένος, ταλαντούχος barista θα αναζητηθεί από τους εργοδότες, είτε για την προώθηση μιας μάρκας, μιας επιχείρησης είτε για τη διδασκαλία του προσωπικού τους. Αυτό θα οδηγήσει σε άλλες ευκαιρίες και ως εκ τούτου μια καριέρα μπορεί να ανοίξει χωρίς να το συνειδητοποιήσει. ”

Εάν επιθυμείτε να μείνετε εκεί που βρίσκεστε, μιλήστε με τον διευθυντή σας για ευκαιρίες ανάπτυξης και δείξτε ενθουσιασμό για να μεγαλώσετε σαν Barista και να μάθετε παραπανω δεξιοτητες(Skill Barista). Εάν γνωρίζουν ότι θέλετε να μείνετε, αλλά χρειάζεστε νέες προκλήσεις, μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσουν περισσότερες ευθύνες ή να δημιουργήσετε μια νέα θέση για εσάς.

Ο Scott Rao είναι σύμβουλος και συγγραφέας καφέ. Λέει: «Μιλήστε στον εργοδότη σας για τον μακροπρόθεσμο στόχο σας. Επικοινωνήστε αμέσως με τον εργοδότη σας για τις μελλοντικές σας ελπίδες και προοπτικές εντός της εταιρείας. Πώς μπορεί ο εργοδότης σας να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας; ”

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αν ανεβείτε την ιεραρχία σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε τον καφέ σας. Ένας τρόπος να το αποδείξετε αυτό είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα κατάρτισης καφέ και ευρύτερη επαγγελματική ανάπτυξη

Ο Tim λέει, «Οι πιστοποιήσεις σε οποιοδήποτε πεδίο δείχνουν ότι κάποιος είναι σοβαρός για την επιλεγμένη πορεία του. Ο απώτερος στόχος είναι ότι όποιος διαθέτει πιστοποιητικά SCA θα είναι ένας πολύτιμος και περιζήτητος υπάλληλος έναντι κάποιου με παρόμοια εμπειρία αλλά χωρίς προσόντα. ”

Τα μαθήματα μπορεί να είναι ακριβά, αλλά εάν εργάζεστε ήδη ως barista, ο εργοδότης σας μπορεί να είναι πρόθυμος να συνεισφέρει στο κόστος. Ρωτήστε τριγύρω για να μάθετε ποια μαθήματα κατάρτισης βρίσκουν πολύτιμα και ποια λιγότερο χρήσιμα. Τα μαθήματα γενικής διαχείρισης ή λογιστικής μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες προσθήκες στο βιογραφικό σας, ανάλογα με τον τελικό σας στόχο και την εταιρεία στην οποία ελπίζετε να εργαστείτε.

Ο Tim λέει: «Γνωρίζω πολλά ενδιαφέροντα άτομα σε όλο τον κόσμο που έχουν εξαιρετικά καλες θεσεις εργασιας για καφέ και πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν ως baristas… Συνήθως υπάρχει μια αναγνωρισμένη πορεία εκπαίδευσης, πρακτικής εμπειρίας και ίσως εξάσκησης στην εργασία. Οι άνθρωποι θα έλκουν φυσικά τη δική τους περιοχή ενδιαφέροντος. Μια καριέρα θα προκύψει από την επιθυμία να μάθουν περισσότερα και να αναπτύξουν περαιτέρω μια ικανότητα. ”

Λέει: «Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να γίνετε ειδικός οπουδήποτε εργάζεστε… όχι μέσω ανεπίσημων πληροφοριών, αλλά μέσω της κατάλληλης μάθησης και εκπαιδευσης με μαθηματα SCA Skill Barista. Προκαλέστε  οτι ακούτε για τον καφέ. ”

Η Agnieszka Rojewska είναι επαγγελματίας barista και παγκόσμιος πρωταθλητής Barista. Λέει ότι «το να είσαι barista δεν είναι πολύ καλά αμειβόμενη δουλειά στις περισσότερες χώρες. Δεν σας παρέχει οικονομική σταθερότητα τις περισσότερες φορές. ”

Μου λέει ότι η επίσημη εκπαίδευση μπορεί «να σας βοηθήσει να βρείτε καλύτερη δουλειά, και για τους ιδιοκτήτες καφέ βοηθά να επιλέξετε μέλη του προσωπικού με καθιερωμένες γνώσεις. Τα πιστοποιητικά είναι απαραίτητα έτσι ώστε ο κλάδος να έχει πρότυπα και να μπορεί να μοιράζεται αξίες και προσεγγίσεις. ”

Ωστόσο, ο Scott λέει ότι, ενώ κατανοεί ότι οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να συλλέξουν επίσημες πιστοποιήσεις, θα τους συμβούλευε πάντα να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε κάτι άλλο. Μου λέει ότι δεν θα προσλάβει ποτέ άτομα λόγω της πιστοποίησής τους, αλλά λόγω της εμπειρίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΕΣ

Ο Τιμ λέει ότι «εάν κάποιος έχει αρκετά κίνητρα για να γίνει εξειδικευμένος barista, αναπόφευκτα θα δελεαστούν σε περαιτέρω εκπαίδευση, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις και μόνο στην ίδια την κοινότητα του καφέ. Αυτό θα ανοίξει πόρτες και θα προσφέρει ευκαιρίες που δεν μπορείτε να προβλέψετε.

«Οι ευκαιρίες έρχονται καθώς εξερευνάς τον κόσμο του καφέ… Το να είσαι barista είναι ο ευκολότερος τρόπος για τον καφέ, αλλά νομίζω ότι είναι πραγματικά δύσκολο να μείνεις [σε αυτή τη θέση] επειδή η βιομηχανία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να κάνεις .

«Εάν κάποιος έχει κίνητρο και έχει προθέσεις να εργαστεί στον καφέ, το να είσαι barista είναι ένα ζωτικό βήμα. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να εργάζονται ως barista στην καριέρα τους στον καφέ. Όχι μόνο θα μάθουν τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά θα βιώσουν επίσης την εξυπηρέτηση πελατών, τις προκλήσεις της ροής εργασίας, την εργασία εντός ομάδων, τη βασική υγεία και ασφάλεια και την ασφάλεια των τροφίμων. Όλοι αυτοί οι τομείς είναι εξαιρετικά σχετικοί και απαραίτητοι.

Λοιπόν, τι άλλες επιλογες  θα μπορούσατε να εχετε; Σκεφτείτε πού βρίσκεται ο ενθουσιασμός σας και δείτε ποιες σχετικές σταδιοδρομίες είναι εκεί έξω. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αναζήτηση ευκαιριών με ένα roastery? Την μετάβαση στην εισαγωγή ή ακόμη και τον εαυτό σας να γίνετε εκπαιδευτής barista?

Ο Σκοτ ​​προτείνει να σκεφτείτε έξω από τους προφανείς ρόλους και να αναζητήσετε ευκαιρίες στον τρέχοντα ρόλο σας. Για παράδειγμα, προτείνοντας να γίνετε αγοραστής πράσινων φασολιών στο δικο σας Coffeeshop.

Μεταβείτε σε εκδηλώσεις κοινότητας, όπως δημόσια cuppings, εμπορικές εκθέσεις και συναντήσεις βιομηχανίας. Και όταν βρίσκεστε εκεί, φροντίστε να δικτυωθείτε και να κάνετε ερωτήσεις τόσο για τεχνικές πτυχές όσο και για πορεία σταδιοδρομίας.

Ο Tim συμβουλεύει να «εμπλακεί σε οτιδήποτε και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον καφέ» και ο Scott μου λέει ότι οι baristas που αναζητούν νέες ευκαιρίες θα πρέπει να συμμετεχουνε  σε κοινοτητες του καφέ και να ανταλλασουνε συχνα σκεψεις, αποψεις, και τεχνικες, μοιραζοντας γνωσεις στην κοινοτητα του καφέ καθώς και της εμπειριες τους μέσα από την διαδρομη τους από απλοι αρχαριοι Barista εως την τελικη τους τωρινη κατασταση που βρισκονται. Μιλήστε με άτομα, ακούστε τους ηλικιωμένους και κάντε ερωτήσεις. Πηγαίνετε σε εκδηλώσεις για καφέ,cupping και εκθέσεις. ” Λέει ότι βάζοντας τον εαυτό σας εκεί έξω, μπορεί να είναι η «τυχερή σας ημερα – βρείτε το σωστό άτομο, που μπορεί να είναι το άτομο που σας προσλαμβάνει ή γίνεται μέντορά σας».

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ

Ίσως θέλετε να κάνετε καριέρα στον καφέ, αλλά δεν θέλετε να διαπραγματευτείτε την πορεία σας στον κλάδο. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να δημιουργήσουν τη δική τους καφετέρια.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους, αλλά αν έχετε τους πόρους, την ελευθερία του χρονου  και την ανεξαρτησία μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για μερικούς ανθρώπους. Η κατοχή ενός καταστηματος καφέ θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε να εργάζεστε ως barista, να μάθετε περισσότερα για την προμήθεια καβουρδισμενων σπυριων καφέ(Roastery) και να δώσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους λάτρεις του καφέ και τους επαγγελματίες του κλάδου.

Αλλά πριν υπογράψετε μια μίσθωση σε μια καφετέρια, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε κάποια επιχειρηματικά μαθήματα, να συντάξετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο(Business Plan).Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε τα πράγματα σας και να έχετε καλή ηθική εργασίας κατά τη δημιουργία του δικού σας καταστήματος όπως και όταν αναζητάτε ευκαιρίες απασχόλησης. Εκτός από την εμπιστοσύνη σας στο μενού σας, μια αποδεδειγμένη γνώση του καφέ θα σας κάνει πιο ελκυστικούς για πιθανούς,πελάτες καθημερινους στο καταστημα καφέ σας,και τους  συνεργάτες σας,επενδυτες.

Ο Scott συμβουλεύει ότι οι επενδυτές είναι πιθανό να ενδιαφέρονται για να δουν ότι εργάζεστε σκληρά και τους παρουσιάζετε με μια καλή επιχειρηματική ευκαιρια συνεργασιας μαζι σας.

Λοιπόν, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας; Η ζωή ως barista μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι μια εξαιρετική βάση για πολλές άλλες ευκαιρίες. Μελετήστε από επαγγελματικούς πόρους, κάντε πιο έμπειρους επαγγελματίες ερωτήσεις και βάλτε τις ώρες πίσω από το μπαρ. Θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Πηγη https://perfectdailygrind.com/