Συνταγές Cold Brew: 4 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Κοινοποίηση

Ψυχρή παρασκευή = αλεσμένος καφές + κρύο νερό + πολύς χρόνος. Σωστά?Φυσικα Λανθασμένη σκεψη! Υπάρχουν πολλά περισσότερα πραγματα παρασκευαστικα σε αυτό το κρυο ροφημα καφε παρά μόνο αυτό. Όταν γίνει σωστά, η κρύα ζυθοποιία μπορεί να επιδείξει τις καλύτερες δυνατότητες του σπυριου καφε  με μία μόνο γουλιά. Ανάλογα με το πώς το φτιάχνετε, μπορεί να είναι ελαφρύς ή έντονος, γλυκός ή όξινος.

Εδώ είναι τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε το προφίλ μιας βυθισμένης κρύας παρασκευής, απλώς προσαρμόστε τη συνταγή.

1.  ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΛΕΣΗΣ

Είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε τι συμβαίνει όταν η ρύθμιση αλέσματος είναι πολύ καλή: ένας πιο γλυκόπιοτος καφές με μια πιο στρογγυλή αίσθηση με ολα τα αρωματα που περιέχει στο στόμα. Με την μεθοδο της κρύας ζυθοποιίας(Cold Brew Coffee) και άλλα κρύα ροφήματα, οι καθαρές, γλυκές και ζουμερές γεύσεις λειτουργούν καλύτερα – οπότε διατηρήστε το αλεσμα του καφε σας πιο χοντρό. Αυτός είναι συνήθως στην ίδια ρύθμιση όπως και για την κοπή του φιλτρου καφε.

Η επιλογή της σωστής ρύθμισης άλεσης είναι ζωτικής σημασίας.

2. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΦΕ

Η δοσολογία που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από το πώς προτιμάτε να πίνετε τον κρύο σας καφε (Cold Brew) απο το ζυθοποιείο σας:  Η δοσολογία ελέγχετε απο το στόμα σας, και δεν υπάρχει λανθασμένος τρόπος να  κάνετε λαθος στην δοση.Τα 60-80g αλεσμενου καφε/λιτρο νερου τείνουν να είναι ελαφριά και αναζωογονητικά, αλλά αν προσθέτετε άλλα συστατικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πολύ ελαφριά. 80-120g αλεσμενου καφε/λιτρο νερου από την άλλη πλευρά, είναι πιο έντονα. Έχει μια απαλή αίσθηση στο στόμα που μοιάζει με εσπρέσο – καταπληκτικό για όταν θέλετε να προσθέσετε λίγο γάλα.

Σκεφτείτε προσεκτικά τη δόση του καφέ σας.

3.  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Αν σας αρέσει ο καφές σας γλυκός, δοκιμάστε να ξεκινήσετε την παρασκευή σας σε υψηλότερες θερμοκρασίες με την μεθοδο του Brewing Coffee και με ενα V60 Driper & Electronic Kettle. Με την μεθοδο του Brewing Coffee  θα αναδείξετε πραγματικά τη γλυκύτητα του καφε. αλλά απο την αλλη εαν προτιμάτε περισσότερη οξύτητα, αφήστε την κρύα κανάτα παρασκευής σας(Toddy) στο ψυγείο για όλη την εκχύλιση.

Ζεστό ή κρύο? Τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά.

4. ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ

Η εξέταση του χρόνου εξαγωγής είναι απαραίτητη, καθώς επηρεάζει την επίγευση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το λάβετε υπόψη όταν εργάζεστε με ένα πιο ανεπτυγμένο,και πιο σκουρο ψημενο καφε. 8-16 ώρες θα παράγουν μια ζουμερή και ελαφριά επίγευση, με λιγότερο πικρό προφίλ. 16-30 ώρες, από την άλλη πλευρά, θα δημιουργήσουν ένα βαθύτερο, πλουσιότερο και πιο γλυκό κύπελλο με κάθε ώρα που περνά – αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια στεγνότερη επίγευση.

Με ψυχρή παρασκευή, επιλέξτε προσεκτικά τον χρόνο εξαγωγής.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου μια μέρα για να φτιάξετε και να δοκιμάσετε κρύα παρασκευή, μην δοκιμάζετε μόνο μία συνταγή κάθε φορά. Κάντε δύο έως τρία ώστε να μπορείτε να τα συγκρίνετε και στη συνέχεια να αποφασίσετε ποια προτιμάτε.

Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε τα κρύα παρασκευάσματα.

Όπως και με τον ζεστό καφέ, κάθε μικρή λεπτομέρεια της μεθόδου παρασκευής επηρεάζει δραματικά την τελική γεύση. Αλλά με ψυχρή παρασκευή, υπάρχει ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων για να παίξετε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα τέσσερα στάδια, θα μπορείτε να δημιουργήσετε κρύο καφέ όπως ακριβώς σας αρέσει.

Λοιπόν, τι περιμένεις; Ξεκινήστε να πειραματίζεστε με τις συνταγές κρύας παρασκευής σας σήμερα!

Αξεσουαρ για την δημιουργεια Cold Brew Coffee για το σπιτι η την επιχειριση καφε σας μπορειτε να βρειτε στο E-shop www.Espressomania.gr

https://espressomania.gr/index.php?route=product/search&search=toddy