Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Americano και φίλτρου καφέ;

Κοινοποίηση

Σε άτομα που δεν γνωρίζουν πάρα πολλά για τον καφέ, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου μπορεί να μοιάζει με το καφε americano. Ωστόσο, αυτα τα δύο δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Η θεμελιώδης διαφορά είναι απλή: ενώ το americano παρασκευάζεται προσθέτοντας νερό στον εσπρέσο, ο καφές φίλτρου παρασκευάζεται με μια εντελώς διαφορετική μέθοδο παρασκευής. Μίλησα με δύο ειδικούς baristas για να μάθω περισσότερα για τα δύο ροφηματα καφε  και πως τα προετοιμαζουνε

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AMERICANO; 

Ένα Americano Caffee φτιάχνεται αραιώνοντας έναν εσπρέσο με ζεστό νερό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για το πόσο ζεστό νερό θα χρησιμοποιηθεί. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η αναλογία εσπρέσο προς νερό 1: 2 είναι μια «τυπική» αμερικανική αναλογια, ενώ άλλοι προτιμούν μια «μικρότερη» αμερικανική με αναλογία 1: 1. Στην πραγματικότητα, οι καφετέριες μπορεί να χρησιμοποιούν αναλογία έως και 1:5 ανάλογα με την ένταση του εσπρέσο και τη γεύση των πελατών τους.

The long black είναι ένα δημοφιλές ροφημα καφε φιλτρου  στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που περιέχει τα ίδια συστατικά με ένα Americano. Ωστόσο, η μέθοδος παρασκευής είναι διαφορετική. Με ένα Americano, χύνεται νερό πάνω από τον εσπρέσο, ενώ με το Long Black, είναι το αντίστροφο.

Να είστε προσεκτικοί κατά την παραγγελία ενός americano στην Ιταλία. Τα ακριβή ιταλικά ονόματα για αμερικάνικο ( caffé americano ) και φίλτρο καφέ ( caffé all’americana ) είναι παρόμοια.

Μια δημοφιλής αλλά ανεπιβεβαίωτη πεποίθηση σχετικά με την καταγωγή του americano είναι ότι εφευρέθηκε από τους Ιταλούς baristas για τους Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι στρατιώτες βρήκαν τους τυπικούς εσπρέσους πολύ πικρούς και έντονες για τα γούστα τους, καθώς είχαν συνηθίσει να πίνουν φίλτρο ή να «στάζουν» καφέ στο σπίτι.

Για να τους δώσουμε καφέ που ήταν περισσότερο στη γεύση τους, οι baristas τους σερβίρουν εσπρέσο αραιωμένο με ζεστό νερό. 

Ο Tibor Hámori είναι επικεφαλής barista του Gerbeaud Café στη Βουδαπέστη, το οποίο λειτουργεί για περισσότερα από 160 χρόνια. Λέει ότι για να φτιάξει ένα Americano, «[κάνει] ένα διπλό εσπρέσο και προσθέτει επιπλέον φιλτραρισμένο νερό ελεγχόμενης θερμοκρασίας (75 ° C)». Το Tibor χρησιμοποιεί αναλογία 1: 2, με 34g εσπρέσο και 68g ζεστό νερό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ;

Το εσπρέσο παρασκευάζεται πιέζοντας γρήγορα νερό υψηλής πίεσης μέσω λεπτών αλεσμένων καφέ. Το φίλτρο καφέ, ωστόσο, παρασκευάζεται ρίχνοντας ζεστό νερό πάνω σε αλεσμένους καφέ και αφήνοντας το να περναει ο καφες μεσα απο ενα χαρτινο φιλτρο καφε σταγονα σταγονα.

Ο Cole Torode είναι δύο φορές Καναδός Πρωταθλητής Barista και δύο φορές φιναλίστ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista. Είναι επίσης αγοραστής στο Forward Specialty Green Coffee και διευθυντής στο Rosso Coffee Roasters στο Κάλγκαρι, Αλμπέρτα, Καναδάς. 

Λέει ότι «ο καφές φίλτρου παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια συνταγή που προορίζεται για αυτόν τον καφέ ειδικά για να επιτύχει μια δύναμη και εκχύλιση που επιδεικνύει καλύτερα την ατομική του έκφραση». Ανάλογα με τον καφέ που χρησιμοποιείται (για παράδειγμα, την προέλευση, την ποικιλία και τον τρόπο επεξεργασίας του), τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Ο Cole προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές αναλογίες και μέθοδοι παρασκευής που μπορείτε να τροποποιήσετε για να αλλάξετε τη γεύση του καφέ. Δεν απαιτείται καθορισμένη συνταγή ή αναλογία για τον καφέ φίλτρου και ενώ μπορείτε να το απολαύσετε με γάλα, αυτό μπορεί συχνά να καλύψει τις πιο ευαίσθητες γεύσεις του καφέ.

Ο Tibor επισημαίνει ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ θα επηρεάσει επίσης τη γεύση του. “Ο καφές φίλτρου σας μπορεί να φτιαχτεί με AeroPress, V60, Kalita και ούτω καθεξής … διαφορετικός εξοπλισμός σημαίνει ότι παίρνετε διαφορετικό καφέ στο τέλος.”

ΛΟΙΠΟΝ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;

«Για απλοποίηση, ένα Americano Caffee  είναι ένας αραιωμένος εσπρέσο, ενώ ένας καφές φίλτρου παρασκευάζεται με μια σκόπιμη και ατομική συνταγή», λέει ο Cole.

Προσθέτει ότι από την εμπειρία του, οι πελάτες γενικά υποθέτουν ότι ένα αμερικανικό είναι «ισχυρότερο» από το φίλτρο καφέ. Ωστόσο, η συγκέντρωση και των δύο ποτών θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από την αναλογία παρασκευής και συγκεκριμένα πόση ποσότητα νερού χρησιμοποιείται για την αραίωση του αμερικάνικου.

Υπάρχουν μερικά άλλα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την προετοιμασία και των δύο ποτών.

Διαφορετικοί τρόποι καφέδες Διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής

Ιστορικά, οι άνθρωποι έχουν συσχετίσει σκοτεινότερα ψητά με εσπρέσο, ενώ τα ελαφρύτερα ψητά χρησιμοποιούνται γενικά για καφέ φίλτρου.

Ο Cole εξηγεί ότι «τα περισσότερα Espresso-Bar δεν θα κάνουν Americano Caffee  με τον εσπρέσο του σπιτιού τους». Λέει, ωστόσο, ότι όταν πρόκειται για φιλτράρισμα καφέ, οι καφετέριες «μπορεί να έχουν ένα μενού… από το οποίο μπορούν να επιλέξουν οι πελάτες, επιτρέποντας ένα ευρύτερο φάσμα εμπειρίας και διαθεσιμότητας».

Για το φίλτρο, ο Cole προτιμά έναν καφέ από την Κένυα με υψηλή οξύτητα. Ωστόσο, προσθέτει ότι «μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο να δουλέψεις με τον εσπρέσο, καθώς η οξύτητα θα δείξει με μεγάλη ένταση, αλλά αυτό είναι πιθανότατα πιο εύκολο να τονίσω και να κάνεις σαφήνεια σε ένα φίλτρο καφέ».

Ο Cole λέει ότι από τη γνώση του, δεν υπάρχει καμία συνταγή ή αναλογία για την προετοιμασία ενός americano. Επισημαίνει ότι θα εναπόκειται στο καφενείο να αποφασίσει ποιος θα είναι ο τελικός τόμος. «Σε μερικές καφετέριες, [το αμερικάνικο] μπορεί να προστίθενται 40 γραμμάρια υγρού εσπρέσο σε 250 ml νερού», λέει.

“Ένα καφέ σπάνια θα αλλάξει αυτήν τη συνταγή με βάση τον καφέ που χρησιμοποιούν, καθώς συνήθως σερβίρουν ένα ποτό σταθερού μεγέθους όταν ένας πελάτης παραγγέλνει ένα αμερικάνικο.”

Ο Tibor πιστεύει ότι τα πιο λεπτά χαρακτηριστικά ενός καφέ μπορούν να προβληθούν καλύτερα μέσω ενός καφέ φίλτρου. «Προτιμώ πιο φρουτώδεις και πιο ενδιαφέροντες καφέδες για φίλτρο… Επιλέγω έναν καλό πλυμένο καφέ Αιθιοπίας, Κένυας, Γουατεμάλας ή Παναμά», λέει.

“Αυτοί οι καφές μπορούν να έχουν λιγότερο σώμα και ελαφρώς περισσότερη οξύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι στο φλιτζάνι μπορείτε να δοκιμάσετε τσάι και γλυκές νότες ώριμων φρούτων.” Για έναν εσπρέσο (και ως εκ τούτου ένα αμερικάνικο), ο Τίμπορ προτιμά να χρησιμοποιεί γλυκούς, σοκολάτες καφέδες με βαρύ σώμα και λέει ότι συχνά επιλέγει φυσικούς επεξεργασμένους Βραζιλιάνους, Κολομβιανούς ή Αιθιοπείς.

Θέματα συνέπειας

Ο Cole λέει ότι ο εσπρέσο (και ως εκ τούτου αμερικανικά) είναι δύσκολο να τυποποιηθεί ή να ελεγχθεί. «Πιστεύω ότι ο εσπρέσο είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς καφέδες που παράγει με συνέπεια και υψηλό επίπεδο ποιότητας», λέει.

«Είναι μια τόσο ευμετάβλητη μέθοδος παρασκευής και ο έλεγχος δεν βρίσκεται στα χέρια του barista. Μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς [με τη διαδικασία] και να δημιουργήσουμε πολύ διαφορετικούς εσπρέσους.

«Η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φόρτος εργασίας, η καθαριότητα [της μηχανής] και [ένας αριθμός άλλων παραγόντων] θα υπαγορεύσουν όλοι τη γεύση ενός εσπρέσο. Αυτό οδηγεί σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, ακόμη και μεταξύ των καλύτερων baristas στον κόσμο. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα που υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας, είναι δύσκολο να παρέχουμε συνεπή εσπρέσο », λέει.

Ωστόσο, ο Cole προσθέτει ότι εάν ο barista χρησιμοποιεί μηχανή εσπρέσο με τεχνολογία ροής προφίλ , «θα έχουν περισσότερο έλεγχο στον εσπρέσο και τη διαδικασία παρασκευής του».

Αν και ο καφές φίλτρου παρασκευής μπορεί επίσης να παράγει ασυνεπή αποτελέσματα, είναι γενικά πιο συγχωρητικός ως μέθοδος παρασκευής. “Το προκύπτον ποτό είναι πολύ χαμηλότερο σε συγκέντρωση (περίπου οκτώ έως δέκα φορές [λιγότερο] συμπυκνωμένο από ένα μέσο όρο εσπρέσο)”, λέει ο Cole.

“Οποιοδήποτε σφάλμα σε έναν εσπρέσο μεγεθύνεται λόγω της συγκέντρωσης, όπου μπορεί να είναι ελαφρώς υποτονικό σε ένα φίλτρο καφέ.”

Η κατώτατη γραμμή και η διαφορά μεταξύ των δύο τυπων καφε  είναι απλή. Ένα αμερικάνικο παρασκευάζεται με αραίωση του εσπρέσο, ενώ ο καφές φίλτρου παρασκευάζεται με μια εντελώς διαφορετική διαδικασία παρασκευής.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που είναι λιγότερο έμπειροι πότες καφέ μπορεί να υποθέσουν ότι είναι το ίδιο πράγμα. Έτσι, εάν οι πελάτες μπουν στο καφενείο σας και φαίνονται μπερδεμένοι για τις διαφορές μεταξύ των δύο ποτών, εκπαιδεύστε τους. Μπορεί να είναι μόνο το πρώτο βήμα που κάνουν στον κόσμο του καφέ.

Πηγη https://perfectdailygrind.com/