Οι συνεργάτες της φαρμας καφε στην Τανζανια Songwa Estates, La Marzocco , Hemro και Probat, συμπεριλαμβανομένου του Hans Faessler συνεργαζονται με την φάρμα πράσινου καφέ Songwa Estates

Κοινοποίηση

Ο καφες απο την Songwa ειναι ενας εξαιρετικος καφες,και εχει εισελθει στην αγορα του Speciality coffee της Ευρωπης και αλλου.Εκτος απο μια ευχαριστη ισορροπια σωματος και λεπτη οξυτητα,περιεχει επισης της τυπικες πτυχες του καφε της Ανατολικης Αφρικης.οπως μουρα και νοτες λουλουδιων

Songwa, η περιγραφή των βιώσιμων χαρακτηριστικών του αγροκτήματος

Hans Faessler: «Το αγρόκτημα Songwa Estates στη νοτιοδυτική Τανζανία καλύπτει συνολική έκταση 144 στρεμμάτων. Το 46% καλλιεργείται με καφέ, ενώ το δάσος, τα ρέματα και οι φράκτες καλύπτουν το 41% ​​του ακινήτου, παρέχοντας στο αγρόκτημα μια υπέροχη οικολογική ισορροπία και πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό χλωρίδας και πανίδας.

 Τα χωράφια του καφέ είναι εν μέρει σκιασμένα με κυρίως ιθαγενή είδη δένδρων, συμπεριλαμβανομένων πολύ παλιά, μνημειώδη δέντρα, όπως η ακακία δακτυλίου μήλου, στην οποία κατοικούν διαφορετικά αερολύματα, όπως η ορχιδέα λεοπάρδαλη. Αυτά τα δέντρα καταλαμβάνουν πολύ χώρο αλλά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας, η οποία είναι κεντρική για τη λειτουργία της φάρμας.
Επιπλέον, από κοινωνική άποψη, η φάρμα συμμορφώνεται με τους νόμους για την απασχόληση στην Τανζανία και τις ορθές εργασιακές πρακτικές που απαιτούνται από τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων και του πλήρους περιορισμού της παιδικής εργασίας.

Χάρη στην ισχυρή δέσμευση των τριών συνεργατών της Songwa Estates, έχουν κατασκευαστεί πολλές
οπές πόσιμου νερού και σχολικά κτίρια τα τελευταία 8 χρόνια. Αυτή η ουσιαστική υποστήριξη για την τοπική κοινότητα έχει προσφέρει αξιοπρεπή μαθησιακά περιβάλλοντα σε πάνω από 1000 παιδιά δημοτικού και έχει μειώσει τις ασθένειες που προέρχονται από το νερό που η κοινότητα αντλούσε προηγουμένως από ποτάμια.

Λόγω του Covid19, οι εταίροι ανέστειλαν προσωρινά τα έργα του 2020 για ένα νέο σχολικό κτίριο, γεώτρηση και γέφυρα για πεζούς, μεταφέροντας κεφάλαια αντί ενός μηνιαίου επιδόματος για τη στήριξη 32 τοπικών οικογενειών των οποίων η απασχόληση ξηράνθηκε γρήγορα λόγω του ιού. ”

Ποιες είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που καθιστούν δυνατή την καλλιέργεια καφέ;

«Τόσο η τοποθεσία όσο και το κλίμα είναι ιδανικά για την καλλιέργεια καφέ Arabica. Το αγρόκτημα βρίσκεται σε υψόμετρο 1450m πάνω σε μια τυπική, υποτροπική κλιματική ζώνη ορεινών περιοχών του νότιου ημισφαιρίου. Ο καιρός είναι ήπιος όλο το χρόνο, με ζεστές μέρες που κυμαίνονται από 24 – 28 ° C. Η περίοδος των βροχών είναι από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Μαΐου, φέρνοντας περίπου 1000 mm βροχής ετησίως. Η περίοδος ξηρασίας, από τον Απρίλιο έως τις αρχές Αυγούστου, είναι η περίοδος συγκομιδής και χαρακτηρίζεται από δροσερές θερμοκρασίες τη νύχτα. ”

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι κύριες τεχνολογίες που το έργο εφαρμόζει επί του παρόντος για καλλιέργεια;

«Ο αντίκτυπος της αλλαγής του κλίματος δεν είναι τόσο έντονος όσο αλλού, αλλά η απειλή δεν πρέπει να αγνοηθεί. Πριν από τρία χρόνια, το αγρόκτημα ενσωμάτωσε μια νέα πολιτική σχετικά με τους νέους αγρούς καφέ. Το αγρόκτημα παράγει βιοκάρνο από υπολειμματικό ξύλο, όπως κλάδεμα, και το προσθέτει σε κομπόστ φτιαγμένο από πολτό καφέ, φλοιό καφέ και κοπριά αγελάδας, που αγοράζονται από τοπικούς αγρότες. Αυτό το ανθρακούχο κομπόστ βυθίζει σημαντικές ποσότητες άνθρακα στο έδαφος, αποθηκεύοντάς τον για εκατοντάδες χρόνια ή πιθανώς επ ‘αόριστον, συμβάλλοντας με έναν μικρό, αλλά σημαντικό τρόπο στην απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

Τα δέντρα καφέ μεγαλώνουν καλύτερα και ταχύτερα σε αυτούς τους τομείς και είναι πιο ανθεκτικά στο άγχος του νερού, επειδή ο βιολογικός άνθρακας (ή ο άνθρακας) μπορεί να απορροφήσει νερό και θρεπτικά συστατικά, στη συνέχεια να τα απελευθερώσει στις ρίζες του καφέ σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πρόσθετες τεχνικές αντιμετώπισης προκλήσεων που είναι χαρακτηριστικές της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα ανθεκτικότητα στη ζέστη ή παρατεταμένες ξηρές περιόδους, περιλαμβάνουν την επιλογή πιο ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών, εξαιρετική προετοιμασία των εδαφών πριν από τη φύτευση, πυκνότερη φύτευση για να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη εδάφους, ελαφριά σκίαση από πάνω, κάλυψη εδάφους και ένα βελτιωμένο σύστημα κλαδέματος.

Το 2020 τέθηκε σε λειτουργία μια νέα, οικολογική γραμμή υγρής επεξεργασίας, η οποία καταναλώνει μόνο το 3% της ποσότητας νερού του προηγούμενου συστήματος. Η Songwa, επιπλέον, ποτίζει αποτελεσματικά μέρος των χωραφιών της από ρέματα που προέρχονται από τα βουνά που βρίσκονται κοντά στο αγρόκτημα, αντισταθμίζοντας τις πιθανές ανεπαρκείς βροχοπτώσεις. ”

Ποια είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του πλυμένου μπέρμπον που καλλιεργείται στο Songwa Estates;

«Ο καφές από το Songwa είναι ένας εξαιρετικός καφές και έχει εισέλθει στην εξειδικευμένη αγορά της Ευρώπης και αλλού. Εκτός από μια ευχάριστη ισορροπία σώματος και λεπτής οξύτητας, περιέχει επίσης τις τυπικές πτυχές του καφέ της Ανατολικής Αφρικής, όπως μούρο και νότες λουλουδιών. Κάθε χρόνο εξάγονται αρκετά εμπορευματοκιβώτια, που τελικά βρίσκουν το δρόμο τους για ψητά σε όλη την Ευρώπη.

Σκέφτεστε μια άλλη ειδικότητα να φυτευτεί στο αγρόκτημα, όπως η εξαιρετική Robusta που έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κλιματολογικές απειλές;

«Το κλίμα της φάρμας είναι πολύ κρύο και ξηρό για καφέ Robusta. Ωστόσο, η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε την καλλιέργεια για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, το αγρόκτημα έχει πραγματοποιήσει διάφορα πειράματα με διαφορετικές ποικιλίες και έννοιες καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας. Για παράδειγμα, το αγρόκτημα παράγει επιλεκτικά επιλεγμένο καφέ “prime cherry” για δύο χρόνια, όμορφα κόκκινα κεράσια που τα εκθετουν στον ηλιο  για ένα μήνα, με αποτέλεσμα ασυνήθιστη φρουτώδη δράση στο φλιτζάνι.

Η πρόκληση είναι να είναι ένα ευέλικτο, μοντέρνο και παραγωγικό αγρόκτημα, να είναι ένα από τα καλύτερα, όχι μόνο στην Τανζανία αλλά και παγκοσμίως. Για αυτόν τον λόγο, το αγρόκτημα θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στο περιβάλλον, την ποιότητα, τις τιμές και τη ζήτηση της αγοράς. ”

Τι γίνεται με την τιμή του πράσινου καφέ: έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών όσων εργάζονται στο αγρόκτημα;

«Οι διεθνείς τιμές του καφέ, οι οποίες είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλές, είναι κυκλικές, και ως εκ τούτου αποδεικνύονται μείζονα πρόκληση για το μέλλον της φάρμας. Δεδομένου ότι το αγρόκτημα παράγει καφέ υψηλής ποιότητας με συνέπεια και έχει δημιουργήσει μακροχρόνιους συνδέσμους με αγοραστές και ψητά, το αγρόκτημα μπορεί να ζητήσει ασφάλιστρα που καθιστούν το αγρόκτημα οικονομικά βιώσιμο. Ήταν εξίσου απαραίτητο να αναπτυχθεί μια τοπική επιχείρηση ψησίματος και διανομής, μια ιδέα «seed to cup». Χωρίς αυτά τα πλεονεκτήματα, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβιώσετε και να βελτιώσετε το αγρόκτημα όπως περιγράφεται παραπάνω. ”